Vaargebieden


Contactinfo(at)tijdgeest.info

Postadresse:
VOF Geurtsen - Haase
Hans-Sachs-Str. 3
45711 Datteln
Germany


Uw route naar de TijdgeestStart

b.v. utrecht arthur sullivanhof 8

Bestemming
Thuishaven Tijdgeest
Harlingen Nieuwe Willemskade
8861 XB Harlingen NL


Het Waddengebied is de kinderkamer van de meest uiteenlopende vis en vogel soorten en strekt zich uit van de kop van Noord Holland, via de Duitse kust tot aan Denemarken. Ook de Zeehonden zijn hier thuis, worden op de zandbank als welp geboren en zwerven later uit over het Wad. Met een beetje geluk kunnen we zien hoe ze lekker in het zonnetje op de bank liggen te genieten. Ideaal voor groepsreizen en de familie, een zeilvakantie midden in de natuur.

Eén van de mogelijkheden hier op de Waddenzee te beleven is het ?droogvallen?. Hierbij varen we met de klipper Tijdgeest vanuit Harlingen een paar uur na hoogwater expres op de zandbank, tijdens de Eb stroomt het water weg, en bij Laagwater ligt het schip hoog en droog op het zand. Met garnalennetjes, schep en ander gerij kan het leven in het de Waddenzee worden ontdekt, zoals garnalen, krabbetjes, kleine platvisjes en wadwormen. Met een beetje geluk vinden we nog een lekker maaltje mosselen voor ons eigen avondpotje. Vervolgens komt het water weer terug (Vloed) tot op het punt dat we de zeilen hijsen en met de twee-mast charter onze tocht kunnen vervolgen. Het hoogste punt dat het water bereikt heet Hoogwater. Dagelijks verschuift de cyclus van hoog- en laagwater, onder invloed van de maan en de zon. Om uit te rekenen wanneer het het best is om droog te laten vallen hebben we tabellen aan boord. Een en ander is uiteraard weersafhankelijk, en daarom informeren wij ons bij de verkeerscentrale Brandaris, de vuurtoren van Terschelling, naar de actuele weersverwachtingen.

 

Als we dan verder varen kunnen we koers leggen op: TVTAS. Kent u ze nog van school? Respectievelijk van West naar Oost;

 • Texel
 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schiermonnikoog

De Waddeneilanden zijn prima geschikt om fietsen te huren en een mooie tour te maken. Wij kunnen aan boord al telefonisch reserveren en dan staan de fietsen klaar als we de haven in varen.

Texel

Na een broodje vis of portie kibbeling in de haven Oudeschild is het aan te raden om fietsen te huren en een halve tot een hele dag tijd te nemen; de mooiere plekjes zijn een beetje verder weg van de haven Oudeschild, waar wij aanleggen. Den Burg is zo'n 3 km verderop en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Als men naar het zeehonden station Ecomare wil is dat ongeveer 7 km fietsen. Het mooiste stukje natuur is De Slufter, in het noord-oosten gelegen. Hier kan men urenlang wandelen door het duingebied. Er is nog een tweede mogelijkheid om aan te leggen, De Cocksdorp, maar dit is afhankelijk van weer en tij.

VlielandVlieland is het volgende eiland in de Waddenzee dat tot de mogelijkheden hoort om naartoe te zeilen. Mooi is dat direct aan de haven, waar we met de twee-mast klipper dan liggen, ook het strand is. Vanaf hier kan dus direct een wandeling worden gestart. Naar het dorp Oost-Vlieland is het plusminus 15 minuten lopen. Vroeger was er ook een West-Vlieland, maar dat ligt op dit moment ongeveer 200 meter in zee omdat door tij en wind de eilanden langzaam naar het oosten wandelen. De vuurtoren van Vlieland is ook te bezichtigen en als wij dit van te voren weten kunnen we een hele fietsroute organiseren met alle Highlights erin. Degene die zelf niet zoveel zin hebben om te lopen kunnen bij paardenstal Edda terecht om zich een uurtje of wat te laten voortbewegen door de ouwe trouwe IJslanders, dit gebeurd onder professionele begeleiding. Voor gevorderden is er een rit in galop mogelijk langs het strand en kan zo het gevoel van vrijheid woden genoten. In Oost-Vlieland zijn de verscheidene leuke winkeltjes en boutiekjes zeer de moeite waard. Vaak zijn daar producten te verkrijgen die je niet op het vasteland kunt vinden.

 

TerschellingVan veraf is Terschelling al duidelijk te herkennen aan de grote, vierkante vuurtoren Brandaris, die temidden van het dorp West-Terschelling staat. Helaas is deze niet voor bezoek open, want hier bevind zich de centrale meldpost Waddenzee en de Verkeerscentrale Brandaris voor de scheepvaart. Hier is ook direct de haven die de grootste is voor charter schepen op de eilanden. In 2 minuten lopen vanaf hier staat men al in de winkelstraatjes. Na alles bekeken te hebben is op 5 minuten loopafstand aan de Waddenzee zijde het strand te bereiken en het is prima vertoeven in strandpaveljoen De Walvis, een bijzondere ambiance met misschien wel de mooiste zonsondergangen, om echter aan het Noordzee strand te komen is het wederom raadzaam om een fiets te huren. Over goed onderhouden fietspaden wordt u door de mooie bossen geleid en via kleine dorpjes komt u dan in het heuvelachtige duinlandschap. Hierachter vind u de Noordzee.

AmelandAmeland staat in de geschiedenisboeken bekend om zijn walvisvaart. Om het eiland te bereiken moeten we al wat meer gaan rekenen met de tabellen van hoog en laag water. Onder elk eiland bevinden zich namelijk ondiepe gedeelten, Wantijen. Dit is het punt onder het eiland waar de vloedstromingen op elkaar treffen en hier slaat het mee-gevoerde zand en sediment neer op de bodem. De haven ligt op 10 minuten loopafstand van het dorpje Nes. Een stukje voorbij het dorp is er een groot opgezette avonturentuin voor kinderen met waterbanen, vlotten om zelf over te varen en bruggen en burchten om te beklimmen.

 

SchiermonnikoogHet laatste eiland in Nederland waar wij met het schip kunnen aanleggen is Schiermonnikoog. Hiernaartoe zeilen op zich is al een belevenis. Het is belangrijk om bij de aanloop precies in de "priel" te varen anders lopen wij het risico ongewild vast te lopen.

Met nadruk informeren wij u dat het niet mogelijk is om in vijf dagen tijd alle eilanden en stadjes aan te doen! Er is te veel te beleven en de afstanden zijn te groot om alles in die korte tijd te "proppen"! En we wilden juist onthaasten!
Wel zullen wij, rekening houdend met wind en tij, ons uiterste best doen om u een zo volledig mogelijke ervaring van het Wad-varen mee te geven. Met 7 daagse tochten of langer is het ook mogelijk op het Duitse wad te komen.

 

Het IJsselmeerVertrekkende vanuit Harlingen zijn bij een weekend tocht de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling goed te bereiken. Ook kunnen we koers leggen op een van de aantrekkelijke havenstadjes op de binnenwateren van het IJsselmeer.

Een paar ideeën zijn:

 • Medemblik, het oudste stadje aan het IJsselmeer
 • Makkum, bekend om zijn keramiek
 • Hindelopen, bekend om zijn schilderkunst
 • Lelystad, met de Bataviawerf
 • Muiden, met het Muider-Slot
 • Pampus eiland, met een avonturenpark
 • Marken, pittoresk gebouwd op terpen
 • Volendam, met eigen klederdracht en overheerlijke paling
 • Edam......kaas
 • Hoorn, in de zeventiende eeuw een zeer belangrijke welvarende stad
 • Enkhuizen, met het zuiderzeemuseum


Buiten de culturele waarde heeft elke plaats zijn eigen flair en karakter en nodigen zij uit om rustig rond te struinen tussen de boutiekjes, cafe?s en restaurants. Verdere informatie over bezienswaardigheden is aan boord te verkrijgen. Voor eventuele reserveringen staan wij tot uw dienst.

Dagtochten kunnen vanaf verschillende havens worden gevaren.